Fjends Kunstforening

Forårsudstillingen

Header-collage bestående af forskellige værker fra Forårsudstillingerne

    Facebook logo med link til Fjends Kunstforenings Facebook side     Link til Fjends Kunstforenings videoer på YouTube   GDPR

Nyt fra

Fjends Kunstforening

Februar 2023

 

Danmarks største censurerede udstilling
Tilmeldingerne til Fjends Kunstforenings Forårsudstillingen 2023 strømmer ind. Forårsudstillingen har i mange år, så vidt vides, været Danmarks største åbne censurerede udstilling.

Alle indleverede værker vises frem
Ved mange censurerede udstillinger er der forhåndscensur og kun de værker, der godkendes af censorerne, bliver præsenteret for publikum. Det særlige ved Forårsudstillingen er, at alle kan være med og alle indleverede værker bliver vist frem efter censureringen. Det resulterer i en stor variation i de kunstneriske udtryk, hvilket giver publikum mulighed for at sammenligne og debattere censorernes tildeling af blå mærker til ”de tilvalgte værker”. Kunstnerne kan få råd og vejledning af censorerne på udstillingen.

Meget få lokale medlemmer
Foreningens medlemstal svinger omkring 260. Medlemmerne kommer fra hele landet og enkelte så langt væk fra som Sverige, Norge, Belgien, Holland og Tyskland. Hvert år skal der findes 60-80 nye medlemmer for at holde Forårsudstillingen kørende. Det har altid knebet gevaldigt med at tiltrække mere end 5-7 medlemmer fra hele Fjends området. Derfor er Fjends Kunstforening langt fra at være en lokal forening. Hvis foreningens medlemmer i f.eks. Århus eller Holstebro går sammen om det, kan en håndfuld af dem bare møde op ved en generalforsamling og overtage Fjends Kunstforening – give den et nyt navn og flytte Forårstillingen til en anden del af landet – sammen med foreningens materielle og pekuniære aktiver, der p.t. andrager ca. 300.000kr. Fjends Kunstforening har i øvrigt altid klaret sig uden offentlige tilskud af nogen art.

Spanske vægge og frivilligheden
Fjends Kunstforening ejer 124 spanske vægge. Håndteringen af væggene er en tilbagevendende udfordring. De er il daglig opmagasineret oppe under loftet i et depot rum i Stoholm Fritids- og Kulturcenter mod, at stedet låner nogle af væggene, hvis der er behov for det. Væggene blev f.eks. anvendt i forbindelse med Covid-19 testcenteret. Også i år mangler vi frivillige, der vil hjælpe til med at tage væggene ned fra depotet oppe under hallens loft og sætte dem på de planlagte steder i hallen om fredagen. Vi er igen i bekneb for hjælpere om søndagen, når væggene skal samles sammen og lægges tilbage i depotet. Vi har undersøgt en del muligheder i forsøget på at finde en mere overkommelig måde at håndtere de spanske vægge på fremover. På et tidspunkt havde vi en føler ude hos Stoholm IF i håbet om, at vi kunne købe et par timers muskelkraft om fredagen og en times tid om søndagen for et sponsorat. Men hos Stoholm IF var der også mangel på frivillige. Hvis en eller flere af egnens foreninger vil tjene et sponsorat på 5-6.000kr. ved at hjælpe til med de spanske vægge, så er vi parate til at forhandle detaljerne.

ArtoLab og Kunstcaféen
I et forsøg på at øge interessen for Fjends Kunstforening og tiltrække mere publikum lokalt, har vi oprettet ArtoLab – en kunstcafé for kunstrelaterede indslag. Håbet er også, at nogle af udstillerne langvejs fra vælger at overnatte i området. I ArtoLab régi præsenteres forskellige kunstrelaterede tiltag. Tango og teater kan opleves på udstillingen. I Kunstcaféen vil forfattere, musikere, kunstterapi og kunstterapeuter, en institutleder ved ”Institut for bange anelser”, en fotoudstilling, en udstilling med udvalgte kameraer, en der svarer på alt vedrørende kunst, en Blomstermager og en Blækmager være at træffe hen over udstillingsweekenden. Fire croquis-hold er oprettet. Enhver kan tilmelde sig. Der er fri entré til Kunstcaféen.

Ny hjemmesidepolitik
Foreningens hjemmeside er blevet fornyet. Nu kan foreningens medlemmer gratis få linket fra foreningens hjemmeside til deres egen. Mange har allerede valgt at tage imod tilbuddet. På hjemmesiden er der også oprettet flere områder med link til et halvt hundrede kunstforeninger i Jylland. Så vidt muligt, annoncerer vi begivenheder i andre kunstforeninger. Alt dette gratis til glæde for vore medlemmer og i håbet om, at de vil rejse ud og tage del i andre kunstforeningers arrangementer.

* Efter publiceringen af ovenstående, er der fundet en løsning på håndteringen ad de spanske vægge. Løsningen indbefatter betaling af et sponsorat til en organisation af frivillige.

 

Blogs med oversigt over links

Blog med oversigt over links til medlemmernes hjemmesider   
Blog med oversigt over links til andre kunstforeningers hjemmesider


Find vore medlemmers samt andre kunstforeningers hjemmesider ved hjælp af søgefunktionen øverst på siden.


Lokalt 

Viborg Kommune - om Stoholm    FjendsNET - dit lokale bynet   Flagermuseland.dk    Daugbjerg Kalkgruber    Mønsted Kalkgruber   Daugbjerg Minilandsby og Gl. Vandmølle    Stoholm Borgerforening    Æ FjandboarkivFjends Kunstforenings logo - to pensler stukket gennem hullet i en palet